Dakpark voor parkeergarage Brussels ziekenhuis

Dakpark voor parkeergarage Brussels ziekenhuis

maandag 9 februari 2015

Dakpark voor parkeergarage Brussels ziekenhuis

De bouw van de nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc (één van de universitaire ziekenhuizen van Brussel) is van start gegaan. Het glooiende ontwerp brengt daglicht ondergronds. Bijzonder aan het gebouw is de natuurlijke inpassing in het glooiende landschap en de benutting van natuurlijk licht. De garage, bedoeld voor personeel van het ziekenhuis, biedt plaats aan bijna duizend voertuigen. Het Rotterdamse architectenbureau dJGA ontwikkelde het bouwkundig en landschapsontwerp in samenwerking met MODULO architects en ingenieursbureau Ellyps.

Groen uitzicht dankzij parkdak

Omdat de parkeergarage in heuvelachtig gebied ligt, zag dJGA zich geconfronteerd met een fors niveauverschil van zo’n twee verdiepingen tussen de voor- en achterzijde van de garage. Het bureau wilde omliggende appartementen een uitzicht op een grijs dak besparen, en koos daarom als oplossing voor een ‘parkdak’ in het ontwerp. Het resultaat is een garage die natuurlijk ingebed ligt in het landschap. Het gebouw functioneert niet alleen als opslag, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid van het gebied.

Groen dak als waterbuffer

Het groene dak van de parkeergarage dient niet alleen als park, maar ook als natuurlijke buffer voor de waterhuishouding in het gebied. Overvloedig water dat bij een normaal dak bij hevige regenval in hoog tempo wordt afgevoerd, wordt nu eerst door de begroeiing opgevangen. Vervolgens komt het met een natuurlijke vertraging in de directe omgeving terecht. In de toekomst wordt het groene dak mogelijk alsnog deels bebouwd. Het ontwerp biedt de mogelijkheid om een gebouw van zes verdiepingen met kleinere footprint bovenop de garage te bouwen.

Metershoge vide

Bijzonder ín de garage is het natuurlijk licht dat via de open zijkanten naar binnen valt. Gebruikers profiteren ervan op alle verdiepingen – tot in de kelder van het gebouw aan toe. De forse lichtinval is te danken aan een metershoge vide aan de zijkanten van de garage, die als een soort canyon van het laagste niveau helemaal tot aan de straat reikt. Gebruikers hebben vanuit het gebouw rechtstreeks zicht op de vide, omhoog kijkend tussen hoge, hardhouten spijlen door. De begroeiing op het talud maakt de beleving van natuur compleet.

De nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc komt aan de Avenue Emmanuel Mounier in Brussel te liggen. Het gebouw heeft vijf verdiepingen, waarvan twee boven- en drie ondergronds. In totaal heeft de garage een oppervlakte van 26.000 m², met plek voor 989 auto’s van het ziekenhuispersoneel. Naar verwachting wordt de garage in juni 2016 opgeleverd en geopend.

Bron en foto's: djGA

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: