Gevelbegroeiing voor Fries kunstopslagdepot

Gevelbegroeiing voor Fries kunstopslagdepot

donderdag 30 april 2015

Gevelbegroeiing voor Fries kunstopslagdepot

Een ‘grot in de polder’ helpt vijf Friese musea de stukken te bewaren die ze niet kunnen uitstallen. Het gebouw in Leeuwarden levert na de oplevering in december meer energie op dan het verbruikt.

Met dat laatste in gedachten zegt Bouwgroep Dijksma Draisma uit Bolsward in Leeuwarden ‘het meest duurzame opslagdepot in Nederland’ te bouwen voor Stichting Kolleksjesintrum Fryslân, die de belangen behartigt van het Fries Museum, Tresoar en het Natuur- Scheepvaart- en Landbouwmuseum.

IJskelder

Dat concept wordt momenteel gebouwd en moet in december gereed zijn. Het principe van ‘grot in de polder’ maakt het Kolleksjesintrum Fryslân volgens Henk Versteeg van het Nieuwegeinse bureau bijzonder ‘installatie-arm’ vergeleken met traditionele depots. Grof genomen werkt het gebouw een beetje als een ouderwetse ijskelder. In het gebouw heerst een temperatuur van 10 tot 16 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur van 13 graden Celsius is kouder dan de temperatuur waarbij kunstvoorwerpen doorgaans worden bewaard. In de museumwereld betekent dat weinig meer dan een revolutie, zegt Versteeg. Dat vergt volgens hem ook vertrouwen dat kunstvoorwerpen ook bij een relatief lage temperatuur goed worden bewaard. Friesland neemt het voortouw in deze manier van opslag.

Groene gevel

Het depotgebouw staat op een terp, zodat de kunstvoorwerpen boven het maaiveld worden bewaard. Het grootste deel van het complex bestaat uit een compacte vierkante doos waarin de collectie wordt opgeslagen. Het eigenlijke depot is via een centrale ontsluitingsgang gekoppeld aan een strook met werkruimten. Beide bouwdelen hebben een gepoedercoate aluminiumgevel met diepe neggen voor gevelbegroeiing en screens.

Lees meer over het depot op Cobouw.nl

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: