De Court Tower van het ICC

De Court Tower van het ICC

dinsdag 8 maart 2016

De Court Tower van het ICC

Transparant en vertrouwenwekkend, maar wel explosiebestendig. Dat waren belangrijke eisen voor de nieuwbouw van het internationaal strafhof ICC. Een speciale plek nemen de rechtszalen in, waar de kern van het werk van het ICC plaatsvindt.

Drie gestapelde rechtszalen

Het zalencomplex is in het hart van het ICC-complex gesitueerd, in de zogenaamde Court Tower. Deze huisvest de drie gestapelde rechtszalen en de persruimte. Eén van de ingewikkelde aspecten aan rechtszalen is dat er aparte routes moeten zijn voor het publiek, de verdachten, de getuigen, de advocatuur en de rechters. Vandaar dat rechtszalen vaak naast elkaar liggen. Maar het Deense architectenbureau schmidt hammer lassen koos voor een stapeling van drie zalen in een 45 meter hoge toren. Dit gedurfde concept kost wat meer ruimte aan logistieke routes, maar leverde naast een opvallend beeldmerk als Court Tower een belangrijk ander voordeel op: er is daglicht in de zalen. Dat komt binnen via de door glazen wanden afgescheiden ruimte met de publieke tribune. De gevel achter de publieke tribune is van glas. Als de rechtszaal zonder publiek wordt gebruikt, kan de glazen wand met gordijnen worden afgesloten. Tevens is een royale persruimte ingericht, die desgewenst als vierde rechtszaal kan dienen. Alle voorzieningen hiervoor zijn alvast getroffen.

Groene gevel

Voor de buitenafwerking van de Court Tower is een onderscheidend materiaal gekozen. Namelijk betonkleurig stucwerk, waar een stalen framewerk omheen is gebouwd als basis voor de groene gevel. In dit frame van stalen kokerprofielen staan op verspringende plaatsen stalen plantenbakken met klimop. Voor de planten is een speciaal beregenings- en voedingssysteem ontwikkeld met sensoren om de beregening te monitoren. De klimop groeit langs gaashekken in vakken langs de gevel. Lang niet alle vakken zijn voorzien van planten, dus op termijn zal hier wel enige vervuiling optreden, waarvoor een speciaal onderhoudssysteem is ontworpen. De keuze voor een natuurlijk aandoende gevel is gelinkt aan de duinomgeving, maar ook aan de universele waarde die door mensen aan de natuur wordt toegedicht. Het beoogt een ontspannen sfeer te creëren, net zoals de binnentuinen op de patio’s en de daktuin.

Bron: Bouwwereld

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: