Innovatieprijs: met luchtvervuiling gewassen kweken op daken

Innovatieprijs: met luchtvervuiling gewassen kweken op daken

dinsdag 2 december 2014

Innovatieprijs: met luchtvervuiling gewassen kweken op daken

Woensdag 26 november werd in Barneveld de Innovatieprijs Valleiregio uitgereikt door het Regionaal Centrum voor Technologie (RCT) De Vallei. Jansen Gebiedsinnovatie ontving de prijs voor hun innovatie de ‘Air Root Purifier’. Deze innovatie zet afval om in voedsel.

Korte terugverdientijd

De ‘Air Root Purifier’ is een dakoplossing die vrijgekomen fijnstof, stikstof en ammoniak gebruikt voor het kweken van diverse gewassen. Afhankelijk van de hoeveelheid en de aard van de vuile lucht wordt hier bijvoorbeeld biomassa, veevoer of zelfs groenten en sla gekweekt. Het systeem heeft volgens de leverancier een relatief korte terugverdientijd van vijf tot tien jaar, afhankelijk van het gewas dat wordt gekweekt op het dak. De slimme oplossing  is zowel toepasbaar in de industriële/agrarische als in de publiek/maatschappelijke sector. Denk hierbij aan de toepassing op bijvoorbeeld pluimveestallen of voor klimaatbeheersing in scholen en verzorgingstehuizen.

Diverse voordelen

Naast de praktische werking van deze innovatie geeft de toepassing ervan een mooiere uitstraling van het (buiten)gebied, zorgt het voor minder stankoverlast van stallen, zorgt het voor de koeling van daken en levert het een nieuwe (extra) oogst op.

Bron: RCT de Vallei

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: