Initiatiefvoorstel D66 Amsterdam: pak wateroverlast aan met groene daken

Initiatiefvoorstel D66 Amsterdam: pak wateroverlast aan met groene daken

vrijdag 30 januari 2015

Initiatiefvoorstel D66 Amsterdam: pak wateroverlast aan met groene daken

Gemeenteraadslid Marijn Bosman heeft een voorstel ingediend om de overlast van hevige regenbuien in Amsterdam aan te pakken. Amsterdam krijgt steeds vaker te maken met wateroverlast. Daarom wil D66 het makkelijker maken om groene daken aan te leggen die water op kunnen vangen en tijdelijk vast houden. Door water bij hevige neerslag tijdelijk op te slaan, worden straten en riolering ontlast bij de afvoer van grote hoeveelheden regenwater. Hierdoor worden overstromingen en andere overlast voorkomen.

Bosman: “12 kilometer dakoppervlak is in Amsterdam geschikt om een groene waterbuffer aan te leggen. Daar moeten we gebruik van maken. Het is op dit moment nog lastig om leefdaken te vergroenen. Binnen de huidige regelgeving zijn multifunctionele daken, die groen zijn én als dakterras kunnen dienen, lastig te plaatsen voor bewoners en voor bouwers. Wij stellen nu voor om meer ruimte te geven aan groene daken die overtollig water vasthouden. Dat zal zorgen voor betere waterberging en bovendien tot een mooier groener daklandschap.”

Schade door hevige regenbuien

In Amsterdam kwamen bij Waternet, naar aanleiding van de wolkbreuk op 28 juli, ruim 570 klachten en meldingen binnen en de brandweer in Amsterdam heeft 115 maal assistentie moeten verlenen bij het leegpompen van souterrains, woningen en bedrijven. De gemeente schat de schade in Amsterdam op 5 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars waarschuwde dat als gemeenten de schade door extreme regenbuien in de toekomst niet beperken, de premies voor de opstalverzekeringen met tientallen euro’s per jaar zullen stijgen. De installatiebranche waarschuwde voor rioolwater dat de huizen binnen zou stromen.

Meer groene daken

D66 wil Amsterdam klimaatbestendig maken en ziet veel kansen in het opvangen van regenwater op de Amsterdamse daken. De raadsfractie stelt onder andere voor om de vergunningsaanvraag en de subsidieaanvraag voor groene daken eenvoudiger en sneller te maken. Ook zou de gemeente samen met bouwers en architecten moeten kijken hoe er op een verantwoorde manier aanpassingen kunnen worden gedaan aan historische gevels en oude gebouwen. Bij nieuwbouw stelt de fractie voor om, indien bouwers een groen dak plaatsen, ze vrijstelling te geven van bestemmingswijzigingen en watercompensatie-eisen in de huidige bouwregelgeving. Zo moet het makkelijker worden om ook op oudere huizen en andere gebouwen een groen dak aan te leggen.

Bron: D66 Amsterdam

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: