Groene Stad Frankfurt bovenaan lijst duurzame steden

Groene Stad Frankfurt bovenaan lijst duurzame steden

vrijdag 20 februari 2015

Groene Stad Frankfurt bovenaan lijst duurzame steden

Twee Nederlandse steden, Rotterdam en Amsterdam, behoren tot de eerste vijf (vier en vijf) op de ranglijst van ‘duurzame steden’. Ingenieursbureau Arcadis heeft de ranglijst van 50 wereldsteden opgesteld, aan de vooravond van de VN-conferentie die in september 2015 de nieuwe duurzaamheids doelstellingen voor de komende jaren gaat vaststellen, als opvolger van de bekende Millennium Goals.

People, Planet, Profit

Aan de hand van parameters die samen te vatten zijn als ‘People, Planet, Profit’ geeft het Arcadis team de Duitse stad Frankfurt uiteindelijk de hoogste score. Op de tweede plaats komt Kopenhagen, derde is Londen. De hoge klassering van Frankfurt is vooral ook toe te schrijven aan het ‘groene’  karakter van de stad. Het Arcadis rapport herinnert eraan dat Frankfurt zich profileert als ‘Groene Stad’, dat de stad 8000 hectare bos telt en dat een derde van het stedelijk oppervlak bestaat uit ‘groen’. In 2014 werd Frankfurt dan ook uitgeroepen tot ‘Europese bomenstad’.

Groene daken in New York

Europese steden staan fier bovenaan de Arcadis-index; na Frankfurt volgen, voor Rotterdam en Amsterdam, Kopenhagen en Londen. Het valt verder op dat Amerikaanse steden vrij bescheiden scoren. Wel wordt New York (plek 20) geprezen voor een ambitieus plan dat eigenaren van woningen met groene daken een belastingvoordeel in het vooruitzicht stelt.

John J. Batten, Global Cities director van Arcadis, omschrijft het doel van de operatie Sustainable Cities Index als ‘bestuurders van steden helpen hun prioriteiten te bepalen en wegen te vinden naar duurzame ontwikkeling’. Een aanbeveling kunnen we alvast destilleren uit het helder gepresenteerde rapport: Alleen een Groene Stad is een duurzame stad!

Bron: De Groene Stad

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: