KlimaatActieve Stad Twente gepresenteerd aan staatssecretaris Mansveld

KlimaatActieve Stad Twente gepresenteerd aan staatssecretaris Mansveld

dinsdag 24 februari 2015

KlimaatActieve Stad Twente gepresenteerd aan staatssecretaris Mansveld

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu, heeft op 23 februari tijdens een werkbezoek kennis genomen van de KlimaatActieve Stad (KAS) Twente. KAS Twente is de gezamenlijke klimaatagenda van de gemeenten Almelo, Hengelo, Enschede, de provincie Overijssel en waterschap Vechtstromen. Tijdens dit bezoek hebben de Twentse KAS-partners staatssecretaris Mansveld aangeboden om te participeren in deze samenwerking en een city deal te sluiten. Het kabinet wil als onderdeel van de Agenda Stad city deals sluiten om zo steden en stedelijke regio’s te versterken.

Klimaatverandering

De Twentse KAS-partners trekken samen op bij de uitvoering van diverse klimaatprojecten. In KAS staat de verbinding van klimaatverandering en actuele maatschappelijke ontwikkelingen centraal, met als doel de steden op een duurzame, welvarende en groene wijze klimaatrobuust te maken. Daarbij gaat het om het nemen van maatregelen die bijdragen aan de beperking van klimaatverandering, die de gevolgen van klimaatverandering beperken, die ruimtelijke kwaliteit toevoegen en die bijdragen aan de stedelijke wateropgave. De basis voor KAS Twente is een programma van 8 klimaatprojecten met een totale investering van 36 miljoen euro, die grotendeels voor rekening komen voor de gemeenten en het waterschap. Met de city deal willen de Twentse KAS-partners op zoek gaan naar mogelijkheden om de 8 klimaatprojecten te financieren.

Groene daken

Een van de projecten richt zich op de aanleg van groene daken, wat de opname van CO2 bevordert en opwarming van de stad tegen gaat. Staatssecretaris Mansveld refereerde hieraan in haar toespraak: "Ik vind het ook belangrijk dat we klimaatvraagstukken altijd concreet maken. `Het klimaat' is een containerbegrip, dat ver van mensen af staat. We maken mensen alleen enthousiast als we werken aan projecten waar mensen zich bij willen aansluiten. Waar de resultaten zichtbaar zijn. Neem bijvoorbeeld de groene daken, waar u aan werkt. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het houdt ook nog eens de warmte buiten, neemt CO2 op en het vangt regenwater op. Dat helpt dus bij zowel het voorkomen van klimaatverandering als het meebewegen met die verandering. Heel concreet en ook nog eens direct toe te passen in onze eigen omgeving. Ik vergelijk het graag met mijn eigen zonnepanelen. Hoewel ik een idealist ben, had ik ze nooit genomen als ik niet van mijn buren had gehoord hoe blij ze ermee waren. Met concrete projecten maak je elkaar enthousiast en inspireer je elkaar. Blijf deze projecten daar dus voor gebruiken!"

Meer informatie over dit en andere projecten vindt u in het boekwerk dat de partners presenteerden aan de staatssecretaris.

Bron en foto: KAS Twente

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: