Stroom uit dak- en gevelplanten in Kerkebosch, Zeist

Stroom uit dak- en gevelplanten in Kerkebosch, Zeist

donderdag 5 maart 2015

Stroom uit dak- en gevelplanten in Kerkebosch, Zeist

Op het internet surfen via planten in de wijk, dat kan vanaf dit najaar in Kerckebosch Zeist. Plant-e technologie maakt het mogelijk elektriciteit te produceren met levende planten. De komst van Plant-e draagt niet alleen bij aan een duurzaam Kerckebosch, maar is ook een investering in verder onderzoek naar deze vooruitstrevende groene technologie.

Het Plant-e systeem is het groenste energiesysteem ter wereld. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar is nu al veelbelovend. Kerckebosch heeft de primeur in Nederland wat betreft energie opwekken voor een wifi-hotspot. Verder is Kerckebosch na Zaandam (Hembrugterrein) en Ede (KennisAs Ede-Wageningen langs de A12) de derde gebruiker wereldwijd van dit schone energiesysteem. Aanleiding was de behoefte aan wifi-hotspots in de wijk, vertelt Evert-Jan Roelofsen, directeur van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch. “Door het aanleggen van hotspots kunnen mensen hun mobiel opladen, surfen op het web en elkaar ontmoeten. Het gebruik van planten als producent van schone energie past bovendien bij de duurzame ambities die we hebben voor Kerckebosch. We zijn dan ook erg trots dat we mee kunnen werken aan zo een innovatieve technologie als Plant-e. De provincie Utrecht maakt dit mede mogelijk”.

Schone stroom op schoolplein

Het schoolplein van het Christelijke College Zeist (CCZ) is één van de locaties in Kerckebosch waar een wifi-hotspot met schone stroom gevestigd wordt. Deze energie komt grotendeels door planten op het dak en groenten en kruiden aan de gevel. Toepassing van groenten en kruiden is nieuw. Het is een initiatief van Kerckebosch samen met het CCZ en de horecaondernemer van Binnenbos, het toekomstige ontmoetingscentrum in de wijk. Onderzoek is welke groenten en kruiden het best werken in het systeem, en qua smaak en ‘oogst’. In totaal gaat het om een oppervlak van 100m2. Daarnaast wordt ook geëxperimenteerd met zonne-energie uit de PV-Bloem en energyfloors op het pannaveldje. Deze innovatieve technieken leveren stroom aan de oplaadpunten. Zo kunnen leerlingen in de buitenlucht gebruik maken van Wifi en hun mobiel opladen mét schone stroom.

Investeren in verder onderzoek

Het opwekken van energie via planten kan met elk type plant die met hun wortels in natte grond kunnen staan. Kerckebosch werkt ook met groenten en kruidenplanten. Daarbij werkt ze mee aan het onderzoek en de verdere ontwikkeling van Plant-e. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt. De aanleg van Plant-e is naar verwachting in juni. In september is de eerste elektriciteit vanuit de planten beschikbaar.

Hoe werkt het?

Eenvoudig gezegd gaat het erom dat ‘elektronen’ in de grond gevangen worden om ze vervolgens om te zetten in elektriciteit. Meer informatie vindt u ook op Intogreen.

Bron: De Nieuwsbode Zeist / Foto: Intogreen

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: