Leeuwarden is de groenste Friese gemeente

Leeuwarden is de groenste Friese gemeente

donderdag 12 maart 2015

Leeuwarden is de groenste Friese gemeente

De Friese Milieufederatie riep de gemeente Leeuwarden donderdag 5 maart uit tot groenste gemeente van Fryslan. Gemeente De Friese Meren is tweede en gemeente Sudwest-Fryslan derde. Wethouder Isabelle Diks ontving de prijs in het gemeentehuis van Ferwerderadiel te Ferwert. De prijzen zijn toegekend op basis van de uitkomsten van een door de Friese Milieu Federatie gehouden enquete onder de Friese gemeenten en het oordeel van de jury die gevormd werd door vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, It Fryske Gea en Landschapsbeheer Friesland.

Initiatief

'De gemeente Leeuwarden biedt veel ruimte voor groene ideeen. Willen bewoners bijvoorbeeld een stukje openbaar grond beplanten? Dan is dat mogelijk. De openbare ruimte is tenslotte van iedereen.'

Boomspiegels en geveltuinen

In de stad zien we steeds meer kleurrijke geveltuinen en boomspiegels. Een boomspiegel is de grond rond de stam van een boom. Deze kan eenvoudig geadopteerd worden, zodat er bloemen en planten in gezet kunnen worden. Als de voordeur van de woning aan de stoep grenst, dan mag gerust de eerste rij tegels verwijderd worden voor een geveltuin. Hiervoor is geen toestemming nodig.

Groene daken

Groen heeft zo veel voordelen voor mens en natuur, ook op uw dak, vindt de gemeente Leeuwarden. Daarom heeft de gemeente een subsidie beschikbaar voor de aanleg van een groen dak.

Bron: Friese Milieufederatie / Foto: Gemeente Leeuwarden

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: