Een moestuin kun je echt overal aanleggen

Een moestuin kun je echt overal aanleggen

donderdag 12 maart 2015

Een moestuin kun je echt overal aanleggen

Nee, je hebt er geen buitenruimte voor nodig. Moestuinieren kan overal; op het dak, op het balkon, voor het raam. Mic Bijl en Alma Huisken vertellen hoe.

De eetbare muur inspireerde tot verticaal tuinieren

Dat maakt vierentwintig euro vijfennegentig. Wilt u er een moestuin bij?" Het eerste lenteweekend is begonnen. Nederland komt in de stemming met hoopvolle kartonnen potjes bij elke boodschappentas. De gebruiksaanwijzing leest als een recept uit de Allerhande. Benodigdheden: schoteltje, kraanwater, maatbeker. Zaaien, verzorgen en verpotten, in tien eenvoudige instructies.

De grootgrutter speelt in op een landelijke moestuinkoorts. Groentetuintjes zijn niet meer voorbehouden aan grijzende vrouwen met een teveel aan tijd en grond. Iedereen kan tuinieren. Iedereen wíl tuinieren. Ook zonder boerderij of achtertuin zijn er legio opties. Wat dacht je van een volkstuin? Een balkontuin? Een daktuin, of een stadskas?

Mic Bijl (43) heeft nog een alternatief: de raamtuin. Het plan voor deze verticale binnentuin kreeg twee jaar geleden vorm in haar moestuin in Den Haag.

Bijl: "Het complex waar ik tuinierde was compleet verwaarloosd, op de lapjes grond van mij en drie andere moestuiniers na. Al snel dachten we: hier kunnen we veel meer mee." Het clubje stapte naar de gemeente met een voorstel voor een buurttuin. "Van de meest wilde plannen werd de gemeente meteen enthousiast", zegt Bijl. De tuiniers opperden bijen- en insectenhotels, een terras omringd door fruitbomen, egelhuisjes. En een 'eetbare muur' bij de bushalte. "Zodat omwonenden die op de bus wachten alvast de kruiden voor het avondeten kunnen plukken." De gemeenschappelijke tuin heeft inmiddels gestalte gekregen.

Raamtuin

De eetbare muur inspireerde tot verticaal tuinieren. Mic Bijl haakt in op een initiatief van de New Yorkse Britta Riley. Riley streeft naar grotere onafhankelijkheid van het voedselsysteem, maar heeft een stadswoning. Met petflessen, buizen voor de watertoevoer en een luchtpomp knutselde ze een windowfarm: de raamtuin. Ze zette de website windowfarm.org op, waar ze het publiek uitnodigt haar bouwplan te verbeteren. Rileys project groeide uit tot een wereldwijde gemeenschap van 40.000 fröbelaars. Na vijf jaar kennisuitwisseling zijn er nu drie standaardmodellen van de raamtuin.

In 2013 lanceert Bijl een Nederlandstalige versie van de website. Haar eigen raamtuin was meteen een groot succes. De augurken groeiden tot aan het plafond. Tegen de kruiden viel niet op te eten. Ze oogstte waterkers, aardbeien, tomaten, pluksla, salie. "Ideaal: tijdens het koken verse ingrediënten kunnen plukken." Bijl droomt van een druivenrank. "Van het raamkozijn tot boven de eettafel." Een Toscaans terras, maar dan binnen.

Behalve dat je niet meer naar buiten hoeft om de kerstomaatjes en basilicum voor je salade te plukken, is het grote voordeel van de raamtuin dat die bijna het hele jaar groen blijft. Bijl: "Eigenlijk net zoals een kas. Voldoende daglicht, warmte en water volstaan."

Mic Bijls jongste project is het bouwen van een raamtuin XXL. In de gymzaal van een voormalig buurthuis in de Haagse Witte de Withstraat liggen de lege watertanks manshoog opgestapeld. Zeven paar handen zijn bezig de flessen lichtdicht te verven ("tegen algvorming"), raampjes uit de tanks te dremelen en gaten te boren om de stellage op te hangen.


Voedselbank

"We hebben grootse ideeën. Wat als we de leegstand kunnen benutten met stadslandbouw? Is dat geen mooi project voor de voedselbank, waar ze vaak tekort hebben aan verse groenten? " Voorlopig eist de praktische uitvoering van de levensgrote raamtuin alle aandacht op. "Op dit moment richten we ons vooral op de vraag of het systeem op deze schaal wel werkt. Daarna zien we weer verder."

De groep maakt nu vier grote raamtuinen. Dit seizoen komt de test. "We hebben locaties gevonden waar mensen openstaan voor een experiment. De testtuin zal ongetwijfeld kinderziektes vertonen. Je zult wel eens een extra keer moeten dweilen. Of misschien mislukt de hele eerste oogst. We weten het nog niet."

Bijl: "Natuurlijk is het marketing. Maar hoe je het wendt of keert: het is goed als kinderen beter begrijpen waar ons eten vandaan komt, en lol krijgen in tuinieren."

Bron: Trouw / Foto: ANP

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: