Zwevende tuinen vormen icoon van Düsseldorf

Zwevende tuinen vormen icoon van Düsseldorf

vrijdag 20 maart 2015

Zwevende tuinen vormen icoon van Düsseldorf

Twee gebouwen van 26 meter hoog, een gezamenlijke omtrek van een halve kilometer en 150.000 vierkante meter, in alles is het nieuwe kantoor- en winkelcentrum KÖ-Bogen in Düsseldorf indrukwekkend. Met een bijzondere geveltechnologie, zwevende tuinen van de Königsallee en een volledig begroeid dak, spreekt het gebouw zijn eigen taal.

De zwevende tuinen van de Königsallee

De insnedes in het gebouw huisvesten ‘zwevende tuinen’ over meerdere etages. Deze iconische inkepingen in het gebouw met zijn begroening is door vermaard toparchitect Daniel Libeskind in samenwerking met landschapsarchitect Sebastian Fürst uniek voor het project ontwikkeld. “De inkepingen laat de Hofgarten in het gebouw doordringen en laat de natuur zien op nieuwe en onverwachte manieren”, aldus Libeskind.

Inheemse grassen, varens, vaste planten, struiken, bomen kenmerken de zwevende tuinen. Kleurrijke bloemen van de lente tot de zomer en mooie, warme herfstverkleuring sieren de gevel en vormen een mooi contrast met het gebouw. Daarnaast zijn de inkepingen ook technisch effectief en bijzonder innovatief: automatische irrigatie, bemesting, verwarming en groeibevorderende verlichting creëren een uitstekend klimaat voor de begroeiing.

Toparchitect Daniel Libeskind

De architect Libeskind is beroemd geworden met ondermeer het ontwerp van het Joodse museum in Berlijn en het One World Trade Center, met 541 meter het hoogste gebouw van New York en gebouwd op de plaats waar eens de Twin Towers bevonden. In Nederland ontwierp Libeskind in 1990 het Stadsmarkeringplan Groningen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: