Groendak verwerkt verontreinigde ventilatielucht en water

Groendak verwerkt verontreinigde ventilatielucht en water

donderdag 2 april 2015

Groendak verwerkt verontreinigde ventilatielucht en water

Groendaken zijn gewoonlijk uitgevoerd met planten die wortelen in een ‘substraat’. Dat kan gewone grond zijn, die vanwege het gewicht meestal wordt gemengd met lichtere materialen. Een groendak ziet er aantrekkelijk uit, vangt water, CO2-en fijnstof op uit de lucht, weert zonnehitte en is ook geluiddempend. Echter niet alle bestaande daken zijn berekend op het extra gewicht van een met water gevulde substraatlaag.

Tegenstroomprincipe

Regelmatig worden nieuwe systemen bedacht voor de aanleg van een groendak. Een interessant voorbeeld is het nog in ontwikkeling zijnde systeem van Thomas Jansen, dat in eerste instantie is bedoeld voor veestaldaken. De planten wortelen niet in een vast substraat, maar in lucht. Roosters van kunststof zorgen dat de planten op hun plaats blijven. De uitvinder: “Ik til eigenlijk het weiland op naar het dak van een stal, waarbij ik zorg voor een tussenruimte tussen de dakplaten en de planten. Daar stroomt ‘grijs’ afvalwater door en verontreinigde ventilatielucht uit de stal. Daarbij vindt een optimalisatie plaats volgens het tegenstroomprincipe, zodat de ammoniak uit de stallucht sneller oplost in het water. En doordat die plantenworteltjes in de lucht hangen, werken ze als neusharen en vangen ze fijnstof af. Bovendien werkt het systeem ook als warmtewisselaar.” De octrooitekst laat in het midden welke plantjes het betreft, maar op www.gebiedsinnovatie.nl is te zien dat het in dit stadium met name om gras gaat.

Innovatieprijs 

Jansen won eind vorig jaar met zijn lichtgewicht Air Root Purifier de ‘Innovatieprijs Valleiregio’ van RCT De Vallei in Ede: “Dat was op basis van een ‘aangetoond concept’. We hebben een opstelling van 10 meter lang en 2 meter breed, waarin we airflows hebben gemeten en de afname van fijnstof en ammoniak. We vonden een reductie van ammoniak tot 80 procent en een reductie van fijnstof tot 90 procent. Dat zijn heel mooie resultaten. Maar we gaan zeker niet over één nacht ijs. We willen kwaliteit aanbieden en eerst alles doorlopen voordat we de markt op gaan. Binnenkort beginnen we aan de volgende fase, met een dak van 84 vierkante meter. Daar willen we een wwl-certificering voor krijgen binnen de regeling Ammoniak en veehouderij. Als we gedurende een jaar twee stallen met goed resultaat hebben getest, dan is het een bewezen techniek en kunnen we de markt op.”

Hellingshoek 

Het systeem is geschikt voor daken met een hellingshoek van 15 tot ongeveer 70 graden. Zoals gezegd werkt het momenteel met gras, maar afhankelijk van het substraat zou het ook heel goed met andere planten kunnen, bijvoorbeeld met voedergewassen of groenten. “De agrosector is voor ons de broedplaats waarin we de strengste normering willen behalen. Als dat lukt, kunnen we ook in andere sectoren doordringen. We kunnen bijvoorbeeld geluidswallen bekleden, uitlaten van tunnels en de airconditioning van ziekenhuizen.”

Oogst

Jansen loopt vooruit op toekomstige toepassingen: “Ik heb hier ook zo’n systeem op het dak liggen en ik heb dit jaar de eerste rucola al geoogst.”

Bron: Cobouw / Foto: Jansen Gebiedsinnovatie

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: