Groendak voor nieuw Parijs megastation

Groendak voor nieuw Parijs megastation

woensdag 15 april 2015

Groendak voor nieuw Parijs megastation

De Japanse architecten van Kengo Kuma & Associates hebben de internationale competitie gewonnen voor het ontwerpen van het metro- en treinstation Saint-Denis Pleyel, één van de drie hoofdstations van het toekomstige vernieuwde Parijse metronetwerk. De oplevering van het project wordt verwacht tegen 2030.

Megastation

Het nieuwe station krijgt een oppervlakte van zo’n 45 000 m2 en zal negen verdiepingen tellen: vijf bovengrondse en vier ondergrondse. Het wordt dan ook een drukke overstapplaats die de twee delen van Parijs met elkaar verbindt en die de nieuwe lus rondom de stad compleet maakt. In het gebouw zullen naast sporen ook winkels, een multimediabibliotheek en een zakencentrum komen.

Groendak

Het station Saint-Denis Pleyel zal uit wigvormige platformen bestaan die volgens het architectenbureau refereren naar de treinsporen. De bovengrondse treinen zullen aan de voorkant van het gebouw stoppen, terwijl de metro’s ondergronds zullen blijven. Verschillende niveaus zullen spiraalvormig door elkaar heen lopen zodat er in het complex verschillende verticaal gelaagde straten ontstaan. Ook komen er rondom de bovenste verdiepingen glooiende terrassen die toegang geven tot een groot groendak. Rondom het gebouw komt er een grote voetgangszone met uitgestippelde beplanting.

Bron: De Architect

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: