Bijna 100 liter per m2 buffercapaciteit voor groendak Brunssum

Bijna 100 liter per m2 buffercapaciteit voor groendak Brunssum

maandag 29 juni 2015

Bijna 100 liter per m2 buffercapaciteit voor groendak Brunssum

Zorgplein Sanoforum in Brunssum wordt momenteel voorzien van een dak dat veel water kan bufferen en tegelijk energie opwekt. Het dak is speciaal ontwikkeld om wateroverlast op de naastgelegen begraafplaats te voorkomen.

Het 4.000m2 grote dak wordt vol gelegd met retentieboxen. Deze 7,5 cm hoge kratten kunnen zo veel water bufferen dat het omliggende terrein bij piekbuien geen overtollig water te verwerken krijgt. Het water wordt vertraagd afgevoerd door ‘drossels’ in de hemelwaterafvoeren. Deze standpijpjes met gaatjes zorgen dat er nooit teveel water tegelijk afstroomt. De overige regen wordt tijdelijk vastgehouden in de retentieboxen. De capaciteit is enorm: onder het groendak kan er 64 liter per m2 gebufferd worden en erin nog eens 30 liter, in totaal biedt het dak ruimte aan maar liefst 376.000 liter.

Op de retentieboxen komen speciale zonnepanelenstandaards die worden geballast met een groendaksysteem. Door de permanente vochtigheid zullen de sedumplanten bovenop de retentiekratten het beter doen en meer water verdampen. En daardoor geven de zonnepanelen weer een betere opbrengst.

De oplevering is dit najaar. 

Bron en impressie: De Architect

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: