GroenLinks wil de Stopera een groene gevel geven

GroenLinks wil de Stopera een groene gevel geven

dinsdag 8 september 2015

GroenLinks wil de Stopera een groene gevel geven

Hangende tuinen: die van Babylon haalden het rijtje van zeven wereldwonderen, dus zelfs de Stopera kan ervan opfleuren. Als het aan GroenLinks ligt, krijgt ook deze bakstenen kolos een groene gevel..

Dat voorstel stuurde GroenLinks-raadslid Jasper Groen vandaag naar de gemeenteraad. De enorme blinde muren van het stadhuis worden wat hem betreft omgeturnd in een 'innovatieve tuin'. 'Alleen klimop is niet genoeg. Kies voor een combinatie van aantrekkelijke planten of begroeiing die veel CO2 opneemt.'

Hij haakt daarvoor aan bij de groenagenda van wethouder Abdeluheb Choho, die volgende week wordt besproken in de gemeenteraad. Daarin wordt het gunstige effect van geveltuinen en groene daken op het leefklimaat in de stad al onderstreept. Ze geven verkoeling op hete dagen, zorgen voor isolatie en meer biodiversiteit en verbeteren ook nog de luchtkwaliteit.

Vandaar ook het onderzoek dat Choho laat doen naar de mogelijkheid de subsidies voor groene daken ook open te stellen voor groene muren. Ook kondigde de wethouder een studie aan naar de haalbaarheid van groen op het dak van gebouwen die eigendom zijn van de gemeente.

Deprimerend

Daar mag nog wel een schepje bovenop, vindt Groen. In zijn plan, 'Hangende tuinen aan de Amstel', pleit hij voor net zo'n studie naar groen op de gevels van gemeentelijk vastgoed. En waar beter dan op de Stopera zelf?

Eerder deed zijn partij in stadsdeel Centrum al eens hetzelfde voorstel, nota bene met collegepartij VVD. De groene gevel laat zich volgens het GroenLinksraadslid bekostigen uit het budget voor parken en groengebieden en uit de middelen die zijn vrijgemaakt voor de verbouwing van de Stopera.

Bijkomend voordeel is dat de Stopera ervan opknapt. 'Met enige regelmaat duikt de Stopera op in lijstjes met lelijke gebouwen. Het Parool noemde het laatst nog het meest deprimerende gebouw van de stad.'.

Bron: Parool.nl / Bart van Zoelen. Foto: ANP

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: