Uitgelicht: De Wonderwall van Sportcomplex Mercator

Uitgelicht: De Wonderwall van Sportcomplex Mercator

dinsdag 22 september 2015

Uitgelicht: De Wonderwall van Sportcomplex Mercator

Sportcomplex Mercator is gelegen aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam. In 2006 is het gerealiseerd en ontworpen door architect Ton Venhoeven. Het bureau VenhoevenCS ontwierp ook de beroemde Jan Schaeferbrug. Het staat op de grens van de woonwijk De Baarsjes en het Rembrandtpark en herbergt onder andere een zwembad, een therapiebad, fitnessfaciliteiten en een café-restaurant. De verschillende baden worden los gebruikt, maar kunnen desgewenst aan elkaar geschakeld worden om zo een groot zwemparadijs te maken.

Wonderwall

Buurtbewoners wilden alleen aan de plannen meewerken als het gebouw niet ten koste zou gaan van de parkachtige omgeving, reden dat het gebouw geheel is overdekt met begroeiing. De zogenaamde 'wonderwall' bestaat uit drie lagen wortelkerendoek, een absorberende viltlaag in het midden en een vlies met inkepingen waarin planten zijn gestoken. De 50.000 planten van vijftig verschillende soorten worden door middel van een drainage-systeem voorzien van water en voedingsstoffen en zorgen ervoor dat het gebouw ieder seizoen een andere uitstraling heeft. De groene gevel heeft als bijkomstigheid dat de akoestiek wordt verbeterd en dat fijnstof wordt afgevangen.

Natuursteen

Door de halfverdiepte ligging, de speels geplaatste ramen en het gebruik van natuursteen lijkt het gebouw net een overwoekerde grot. De constructie is van staal en beton en door hoogteverschillen tussen de baden, de plateaus en andere ruimtes is een complexe vorm gerealiseerd. De transparante straatzijde met bovendien allerlei doorkijkjes, gunt voorbijgangers een glimp van wat zich binnen afspeelt. Een bijzondere toevoeging aan het plafond van het zwembad is een lichtkunstwerk van Giny Vos. Als de gewone lichten uit zijn waan je je onder de sterrenhemel in een verlichte zee.

Tekst: Arcam/Yvonne de Korte / Foto: Jan de Wit

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: