Groenlinks Zwolle lanceert fonds groene initiatieven

Groenlinks Zwolle lanceert fonds groene initiatieven

vrijdag 13 november 2015

Groenlinks Zwolle lanceert fonds groene initiatieven

Zwolle wil een klimaatbestendige stad worden. Dat vraagt om verduurzaming op alle fronten. GroenLinks wil daarom dat de gemeente actief bewonersprojecten stimuleert en financiert die bijdragen aan een groenere en duurzamere leefomgeving.

Klimaatneutrale stad

Zwolle heeft dit jaar in de agenda duurzaamheid de ambitie vastgelegd om uiteindelijk een klimaatneutrale stad te worden. Daarom doet GroenLinks het voorstel om een fonds in het leven te roepen om allerlei mooie inwonersprojecten te stimuleren en te ondersteunen. Groenlinks denkt hierbij onder andere aan:

• Grootschalige acties om tuintegels eruit te halen en er groen voor in de plaats te planten.

• Campagne opzetten om het aanleggen van geveltuinen te stimuleren, bijvoorbeeld in de wijken waar bewoners het openbaar groen nu onder de maat vinden. En om groene daken te bevorderen.

• Natuurversterkingsprojecten uitvoeren, bijvoorbeeld om de biodiversiteit te bevorderen (bijen, vlinders, vleermuizen, stadsvogels...).

• Verder is het verstandig om te investeren in educatieve projecten voor kinderen en jongeren: als de volgende generatie leert hoe belangrijk de natuur en een groene leefomgeving voor de mens zijn, zullen we daar als stad tot in lengte van jaren profijt van hebben.

Financiële ondersteuning voor initiatieven

In alle gevallen gaat het om acties van inwoners samen met natuurspecialisten van alle groene organisaties die onze stad rijk is. En om een actieve rol van de gemeentelijke overheid om dingen aan te jagen en verbindingen tot stand te brengen. GroenLinks fractievoorzitter Patrick Rijke ziet Zwolle zo een stukje groener worden: "Veel inwoners van onze stad steken graag een handje uit de mouwen voor meer groen in hun buurt en straat. De gemeente benadrukt in de communicatie nog te vaak dat dit komt door bezuinigingen. Met een Fonds Groene Initiatieven kunnen we dit omdraaien: als je ideeën hebt dan ondersteunt de gemeente je, ook financieel." GroenLinks stelt voor om te beginnen met een fonds van 1 miljoen euro. Daar kunnen we dan een paar jaar mee vooruit. Het geld voor dit fonds vinden we door niet langer infrastructuurprojecten uit te voeren die vooral automobilisten ten goede komen. We steken geen geld in de verbinding tussen Ceintuurbaan en A28.

Tegenbegroting

Het GroenLinksplan voor het groenfonds maakt deel uit van de 'tegenbegroting' die de partij heeft opgesteld samen met oppositiepartijen Swollwacht en de SP.

Bron: Weblog Zwolle

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: