Enschede vraagt geen leges meer voor duurzame plannen

Enschede vraagt geen leges meer voor duurzame plannen

vrijdag 4 december 2015

Enschede vraagt geen leges meer voor duurzame plannen

Bedrijven en consumenten met ‘groene’ plannen betalen in Enschede vanaf komend jaar helemaal geen of aanzienlijk minder leges voor de benodigde vergunningen. Dat kan voordeel tot 50.000 euro opleveren.

Passend binnen duurzaamheidsdoelstellingen

Volgens de nieuwe regels hoeven particulieren geen leges meer te betalen als hun (bouw)plannen passen binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Grote projecten komen in aanmerking om tot een maximum van een halve ton te worden vrijgesteld van leges. Geld dat gebruikt kan worden om duurzame maatregelen te nemen, hoopt de gemeente. De investeringskosten van een project kunnen hierdoor sneller worden terugverdiend, bijvoorbeeld door lagere energielasten.

Weinig nadenken

Uit onderzoek in opdracht van de gemeente Enschede blijkt dat zowel particulieren als professionele partijen bij het opstellen van bouwplannen of het organiseren van evenementen, nog te weinig nadenken over duurzame oplossingen. “Meestal wordt pas bij het aanvragen van vergunningen voor het eerst gesproken over duurzame methoden, materialen en maatregelen. In de praktijk blijkt het dan vaak niet meer mogelijk om plannen bij te buigen zonder extra kosten te maken. Daarom moeten alle aanvragers van vergunningen beseffen dat ze geld kunnen besparen door duurzaam te denken en te doen”, aldus Enschede.

Alle vergunningen

Naar eigen zeggen is de Twentse gemeente hiermee de eerste overheid in Nederland die met financiële prikkels wil bereiken dat bij alle soorten vergunningen al vanaf stap één wordt gedacht vanuit duurzame overwegingen. “Slechts enkele andere Nederlandse gemeenten maken op dit moment al gebruik van de mogelijkheid om leges te verlagen of te schrappen om duurzaam gedrag te bevorderen. De focus ligt hierbij nog volledig op het stimuleren van het gebruik van zonne-energiesystemen.”

Bron: Binnenlands bestuur

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: