‘Ecoloog kan bouw gezonder maken’

‘Ecoloog kan bouw gezonder maken’

vrijdag 27 november 2015

‘Ecoloog kan bouw gezonder maken’

Om wateroverlast en hittestress in stedelijk gebied te voorkomen, moeten opdrachtgevers eerder ecologen inschakelen bij bouwprojecten. Dat betogen ontwerper Nico Wissing, onderzoeker Jolanda Maas en Gert Olbertijn, het rekenbrein achter het NL Greenlabel. “En het leidt ook nog tot een betere volksgezondheid.”

Groene ziekenhuizen, groene scholen, groene daken en groene gevels. Bouwen en de natuur worden steeds vaker met elkaar in verband gebracht. Toch lijkt groen bouwen vooralsnog een hype te zijn, een zon die maar niet wil doorbreken.

Onbenut

Het duurt nu veel te lang voor iemand met echt groene vingers wordt ingeschakeld.

De drie natuurliefhebbers geven het toe. Ondanks de verschillende onderzoeken die aantonen dat groen bouwen ook gezond is en goed voor de aardbewoners, gaat het in de praktijk nog vaak mis. Of in elk geval; de mogelijkheden blijven onbenut. “Het begint al bij het verstrekken van de opdracht. Het duurt nu veel te lang voor iemand met echt groene vingers wordt ingeschakeld”, signaleert het drietal. “De ecoloog aan de macht bij bouwprojecten? Dat gaat weer te ver”, volgens Jolanda Maas van de Vrije Universiteit. “Maar het is wel belangrijk dat ecologen, hoveniers en landschapsarchitecten eerder bij bouwprojecten worden betrokken.”

Decoratie

De groene wereld en de bouwwereld zijn nog te veel twee gescheiden werelden.

Ontwerper Nico Wissing is het daarmee eens. “Nu gebeurt het tegenovergestelde. Eerst wordt alles vernietigd met de shofel, van beeklopen tot goed bruikbare hoogteverschillen, en aan het eind van de rit mogen wij de boel repareren voor de welstand. Het is pure decoratie. Zoveel fantastische bomen die de nieuwe gebouwen in één keer konden aankleden, zijn op die manier verloren gegaan.” De bouwwereld heeft het belang van groen nog niet voldoende op zijn netvlies staan, denkt Maas. “De groene wereld en de bouwwereld zijn nog te veel twee gescheiden werelden, die nog hun klassieke taken hebben. Meestal wordt er eerst gebouwd en daarna bedacht dat het ook wel leuk is om wat groen in de omgeving aan te leggen.” Ze noemt een voorbeeld: “Als je wilt dat een boom goed fijnstof afvangt, dan heb je naast de juiste boom ook een goede standplaats nodig. Groen kan je ontwerp versterken en kan ook leefbaarheid en gezondheid van gebruikers bevorderen, maar dan moet er wel van tevoren genoeg ruimte worden ingebouwd.”

Bouwmogelijkheden

Als je iets bijdraagt aan wateropvang of biodiversiteit krijg je vaak meer voor elkaar.

Inspelen op de natuur kan extra bouwmogelijkheden opleveren, zegt Gert Olbertijn, het rekenbrein achter het NL Greenlabel voor de buitenruimte van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra. “Als je als ontwikkelaar meer wilt dan de gemeente accepteert, ligt het antwoord vaak in het groen. Als je iets bijdraagt aan wateropvang of biodiversiteit krijg je vaak meer voor elkaar.” Vijftig procent van de biodiversiteit verdween in Nederland in de afgelopen twee eeuwen, waarschuwt Olbertijn. “Je krijgt het allemaal niet meer terug, maar je kunt wel een deel herstellen en voorkomen dat er nog meer sneuvelt. Wat je kunt doen? De overheid kan het voorbeeld van Frankrijk volgen. Verplicht dat elk plat dak standaard groen (isolatie, waterbuffer, hitteschild, red) is en elk schuin dak ten minste energieleverend.”

Leren

Zijn boodschap aan ontwikkelaars? “Leer van de natuur. Het is goed voor de volksgezondheid en het maakt mensen creatiever. Het kan ook geld opleveren. De woz-waarde van een huis in het groen is nu al 4 tot 5 procent hoger. De gezondheidskosten gaan omlaag. De kentering in het denken is er dus al. En wie wil er nou geen tuin met vogels, insecten, planten en een vijftig jaar oude boom, die in de zomer voor verkoeling zorgt en je in de winter een behaaglijk gevoel geeft?”

Bron: Cobouw

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: