Blauweconferentie over “water en de stad”

Blauweconferentie over “water en de stad”

donderdag 3 december 2015

Blauweconferentie over “water en de stad”

Woensdagmiddag 9 december organiseert het Rotterdams Milieucentrum de Blauweconferentie over 'water en de stad'. Vanaf 12.00 uur in BAR in Het Schieblock Schiekade 189 (begane grond) met interessante gastsprekers, workshops en de uitreiking van de Groene Vogel (en pluim). Suzanne Mulder (RTV Rijnmond) presenteert. De lunch (vanaf 12 uur) en de conferentie (vanaf 1 uur) zijn gratis maar het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden via info@milieucentrum.rotterdam.nl

100 % klimaatbestendig

Rotterdam ligt voor bijna 80% onder de zeespiegel en is een van de grootste havens ter wereld. Door de eeuwen heen heeft de stad veel ervaring opgebouwd als het gaat om water. De gemeente Rotterdam wil dat de stad in 2025 100 % klimaatbestendig is. Ondanks de zeespiegelstijging en extremere weersomstandigheden moet de stad kunnen blijven doordraaien zowel economisch als sociaal.

100 recilient cities

Rotterdam ontvangt hierbij ondersteuning van Rockefeller Foundation. Het Engelse woord ‘resilience’ (veerkracht) beschrijft het vermogen van personen, gemeenschappen, bedrijven en systemen in een stad, om te anticiperen, zich aan te passen en te groeien. Rotterdamse resilience betekent omgaan met water, hitte én droogte, maar ook met cyber security en potentiële stroomuitval. Na ‘droge voeten’, is resilience de volgende uitdaging, ook voor voorbeeldsteden als Rotterdam.

100RC is een organisatie die actief stedelijke resilience helpt opbouwen in honderd steden, verspreid over de hele wereld. Tegelijk promoot de organisatie de ontdekking en toepassing van slimme oplossingen. Rotterdam is een van de eerste 33 partnersteden van 100RC. Deelnemers aan 100RC benoemen een Chief Resilience Officer (CRO), betaald en ondersteund vanuit het project 100RC. In Rotterdam is dat Arnoud Molenaar, manager van Rotterdam Climate Proof. Arnoud Molenaaropent 9 december om 1 uur de Blauweconferentie.

Meten op daken

Een van de gastsprekers is Dr. Drs. Ir. Christoph Maria Ravesloot over meten op daken (Christoph Maria is lector innovatiemodellen Duurzame Energie Hogeschool Inholland en Duurzaam Bouwproces Hogeschool Rotterdam). Hij komt met de laatste informatie over het meten van de buffercapaciteit op groene daken en het effect van groene daken op de stad als het gaat om 'hittestress'. Meten is weten!

Slimdak

Rob Steltenpöhl is specialist op het gebied van begroeide daken. Hij is (o.a) lid van de Koninklijke Nederlands Waternetwerk (KNW) van de Themagroep Water & Ruimte. Rob presenteert 9 december het Slimdak. Een dak dat 'meedenkt' met het weerbericht en zorgt voor slimme waterbuffering die veel groter is dan gewone groene daken. Het eerste Slimdak komt komend jaar op het dak van het dakpaviljoen op de (Schieblock). Het water wordt dan ook gebruikt voor dit grote stadslandbouwdak. Op de DakAkker wordt woensdag vanaf half 3 ook een workshop gegeven over het Slimdak. U kunt dan met eigen ogen ook de locatie bekijken.

Hemelswater

Hemel(s)water is voor drinkwaterbedrijven het begin van een transitie van centrale naar decentrale waterproductie! Extra waterbuffering is natuurlijk een belangrijk bij-effect. Albert Jansen brengt met dit concept een complete transitie van het drinkwater op gang. Waarbij regenwater wordt opgevangen en opgemembraamd tot drinkwater van prima kwaliteit.

Gewildgroei

Gewildgroei wil een nieuwe standaard voor groen in de stad? De bedenker Bennie Meek en Vincent Wittenberg willen een 'mindswitch' bewerkstelligen in het denken over groen. In plaats dat 'onkruid' wordt weggeveegd/vaagd wil Gewildgroei het juist gebruiken om de stad groener te maken. Waar groen dat nu niet mag groeien, mag groeien heet het 'gewildgroei'. Vincent en Bennie ontwikkelde ook een Gewildgroeitegel die uiteraard op 9 december gedemonstreerd zal worden. Dus: 'onkruid bestaat niet' en van stadsgroen naar stadsnatuur! Kijk voor meer informatie op www.gewildgroei.nl.

GroeneVogel

Zoals ieder jaar bij de Groeneconferentie worden er tijdens de Blauweconferentie ook twee prijzen uitgereikt. De GroeneVogel voor de groenste vrijwilliger(s) van het jaar en de Groene Pluim voor de groenste overheidsdienaar van het jaar. De prijs aan de vrijwilligers wordt uitgereikt namens het gemeentebestuur en die aan de groenste overheidsdienaar van het jaar door het Rotterdams Milieucentrum.

De conferentie wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Postcode Loterij, Optigroen daktuinen, gemeente Rotterdam.

Bron: Dichtbij / Foto: Slimdak, ZUS bewerkt door Lennart de Meij)

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: