Groene gevel wekt zelf stroom op met mos

Groene gevel wekt zelf stroom op met mos

donderdag 25 februari 2016

Groene gevel wekt zelf stroom op met mos

Een Spaanse architectuurstudent heeft een terugneembaar gevelconcept ontwikkeld dat gebruikmaakt van planten om elektriciteit op te wekken.

Dat schrijft Arch Daily. De architectuurstudent Elena Mitrofanova van het Institute for advanced architecture of Catalonia (IaaC) werkte samen met biochemicus Paolo Bombelli aan het gevelconcept dat zelf stroom opwekt door gebruik te maken van mos.

Het gevelconcept bestaat uit terugneembare bakstenen gemaakt van klei die tegelijkertijd als behuizing dient voor het mos. De bakstenen zijn aan elkaar te vestigen zonder gebruik te maken van mortel. Hierdoor is de gevel gemakkelijk uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Verder zijn de bouwstenen zo ontworpen dat zij voldoende water opnemen voor de planten, maar tegelijktertijd niet teveel water vasthouden. Zo kan worden voorkomen dat de gevel beschadigd raakt.

Mitrofanova stelt dat dit systeem goedkoper is dan zonnepanelen. Daarnaast is het gevelconcept biologisch afbreekbaar en duurzaam. Volgens de ontwikkelaars is dit systeem vooral geschikt voor Noordelijke werelddelen, waar veel mos groeit en zonnepanelen minder effectief zijn.

Bijproduct van fotosynthese

Om elektriciteit op te wekken, maakt het gevelconcept gebruik van mos. Deze planten nemen lichtenergie op om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Tijdens dit fotosyntheseproces laat het mos organische bestanddelen los in de bodem. Vervolgens worden de bestanddelen opgenomen door een bacterie die deze afbreekt in verschillende bijproducten, waaronder elektronen.

De bodem van de bakstenen bestaat uit hydrogel en koolstofvezels die als een soort batterij werkt. Volgens de ontwikkelaars kunnen zestien bakstenen 3 volt aan elektriciteit opwekken. Door energie-efficiƫnte apparatuur in gebouwen te installeren, zeggen de initiatiefnemers dat het systeem een gebouw van voldoende stroom kan voorzien.

Het gevelconcept kan volgens Mitrofanova ook gebruikmaken van andere plantsoorten om stroom op te wekken. De architectuurstudent heeft voor mos gekozen omdat deze planten weinig wegen, goed bestand zijn tegen droogte en weinig onderhoud nodig hebben.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op: