Hardenberg, Gemeentehuis

Gemeentehuis Hardenberg

Deze intensieve daktuin is aangelegd op het dak van de parkeergarage van het gemeentehuis en maakt onderdeel uit van het Masterplan Centrum Hardenberg. Het Masterplan is opgesteld om de kwaliteit van het centrum van Hardenberg op het gebied van wonen, winkelen, werken en recreƫren te versterken en behouden voor nu en de toekomst.

Duurzame gemeente

De gemeente Hardenberg heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Mooie woorden die ook in daden worden omgezet. De gemeente heeft namelijk de ambities om bij oplevering van het gemeentehuis het meest duurzame gemeentehuis van het land te zijn. Zodoende wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en bouwmethoden. In het nieuwe gemeentehuis wordt vooral gebruik gemaakt van ruimte, lucht, groen, water en daglicht als natuurlijke en duurzame toepassingen. Zo is het nieuwe gemeentehuis heel open en transparant met veel invallend daglicht.

De toepassing van groen komt tot uiting in het park alsmede de daktuin. Een daktuin biedt, naast duurzaam en meervoudig ruimtegebruik, nog meer voordelen. Groene daken vangen fijnstof en CO2 af en hebben een natuurlijke waterbufferende werking. Hierdoor hebben groene daken een gunstige invloed op het stedelijk klimaat en biodiversiteit. Daarnaast wordt de levensduur van dakbedekking veelal verdubbeld en heeft een daktuin een isolerende werking. Daardoor wordt, zowel in de winter als zomer, een energiebesparing gerealiseerd.

Foto's: BTL Realisatie

Delen op: