Gezondheid

Gezondheid

Groene daken en gevels oefenen een directe fysieke invloed uit op de mens. Zoals verlaging van hoge temperaturen in de zomer, een schonere lucht en geluidsdemping. Daarnaast heeft groen ook een direct effect op het welzijn van de mens. Dit wordt waargenomen als sierwaarde, geur, de verandering van de seizoenen en het dierenleven (biodiversiteit) dat door het groen wordt aangetrokken. Mensen verkiezen groen boven gebouwen, we vinden groen mooier, groen roept meer positieve gevoelens op.

In tal van onderzoeken wordt groen positief belicht in relatie met bijvoorbeeld sterfte, depressiviteit, angst, stress, hart- en vaatziekten, ADHD, overgewicht, concentratie en welbevinden. Kortom, een groene omgeving heeft een grote positieve invloed op de gezondheid. Maar hoe creëren we meer groen in een stedelijke omgeving met beperkte ruimte? Groene daken en gevels bieden uitkomst!

Omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg, pionier in onderzoek naar gezondheidseffecten van natuur, verzamelde verschillende feiten uit onderzoeken over natuur en gezondheid in relatie tot kinderen en volwassenen in één facsheet. Bekijk hier de factsheet Natuur & Gezondheid van Agnes van den Berg, in opdracht van IVN (maart 2013).

 

Delen op: